Psykisk ohälsa

Självmord är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, på alla under 40 år. Vanligare än bilolyckor, och alla andra dödsfall du kan tänka dig. 1600 personer tar livet av sig varje år i Sverige, alltså mer än 4 om dagen. Hur många av er visste det? Jag visste det inte. Är det inte dags att vi börjar prata om den psykiska ohälsan? För det första är en person som mår dåligt nödvändigtvis inte ensam, mobbad, eller konstant nere. Vi måste sluta låtsas som att psykisk ohälsa är något naturligt för vissa personer. Inga fördomar angående vilka som mår dåligt borde finnas. Det kan hända den som vi tror det minst om. Det kan hända vår vän, vår syster eller oss själva, det kan hända vem som helst. Jag har upplevt det både hos mig och hos andra som är nära mig. Det är inget som är långt bort, vi kan inte fortsätta ta distans från det.

Med dessa fördomar kommer även beskyllningarna. ”Vadå inte orkar? Du har inte så mycket plugg just nu?” ”Varför är du stressad? Du ska ju bara träffa kompisar.” ”Ryck upp dig” Vet ni vad? Det är ALDRIG OFFRETS FEL. Psykisk ohälsa är som vilken sjukdom som helst. Hade folk sagt så angående en person sjuk i någon kroppslig sjukdom? Antagligen inte. Jag tar inte bara upp detta för min egen skull, utan även för att jag tycker att alla som upplever depressioner mm förtjänar att behandlas rätt. Försök att tänka på det. All kärlek till alla där ute som kämpar med psykisk ohälsa

Detta är rakt av kopierat från min instagram, en text som jag la ut för 22 veckor sen men tycker är exakt lika aktuell idag. Jag skulle till och med vilja addera några ord till min bädjan.

Detta handlar inte bara om oss medborgare, samhället måste ta sitt ansvar och ändra strukturen. Är det inte oändligt orättvist att jag och mina vänner som i år fyller 18, inte längre får gratis psykvård? För det första. BUP= barn- och ungdomspsykiatri. Är vi inte ungdomar längre? Vi är 18 år och räknas som ungdomar när det gäller tandvård, jag citerar folktandvårdens hemsida: ”För ungdomar är det gratis till och med den sista december det år du fyller 19 år.” Vi är 18 år och räknas som ungdomar när det gäller alkoholköp, vid 20 får vi gå till systembolaget och köpa ut. Sen när slutar vi vara ungdomar när vi är 18 ÅR?? När man är 18 år går de flesta det tredje året i gymnasiet, och då ska man alltså tvingas betala för psykisk vård men inte för tandvård.

Och för det andra. Vård. Är inte den tänkt att vara gratis i Sverige? Betalar inte vi i arbetande skatt varje månad för att hjälpa de i nöd? Det finns alternativ som kostar mindre, men utbudet är extremt svagt och om du behöver specifik hjälp får du nästan alltid vända dig till ett privat företag. Varje timme, kostar ofta 1000 kr. Tror ni människor har råd med det? Tror ni människor våga söka hjälp när det är så dyrt? Tänk om det inte ger de resultaten de vill ha, och de har lagt ner tusentals kronor på det? Det är inte hållbart.

Och nu till den ideologiska makten som samhället har på oss. Inte bara det att vi inte har någonstans att vända oss. Vem vågar faktiskt vända sig någonstans? När vi hör ”psykisk ohälsa” tror jag många tänker på galna människor, och vill absolut inte kategoriseras med människor som är ”psykiskt sjuka”. Jag blir mörkrädd bara jag tänker på hur många som går runt med ångest i hela sina liv utan att veta att det finns (lite) hjälp att få. Om informationen kunde öka, i skolor, i media, så skulle det rädda liv. Om någon hade sagt till mig vad ångest var när jag gick i grundskolan hade mycket fått sig en förklaring. Är vi inte skyldiga alla unga människor det? Ett liv i trygghet och chans till lycka?

Jag måste avsluta med att hylla, tacka, och applådera för er där ute som lider av psykisk ohälsa. Jag är med er, och jag lovar att kämpa för eran, och min, rätt till psykisk vård både strukturellt och socialt. Ni är starka, och ni klarar igenom allt det lovar jag.

Detta är en fråga jag verkligen brinner för. Jag har bara 4 stabila läsare på denna bloggen, men om jag iaf kunde få någon att tänka till och relatera så är jag väldigt nöjd. Kram

 

 

 

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Inga · mars 7, 2016

    så viktigt, så bra. KRAM

    Gilla

  2. Soff · mars 7, 2016

    👏🏼❤️👏🏼❤️❤️ Så bra Lisa

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s